Home | | Physics 12th Std | Multiple choice questions

Semiconductor Electronics | Physics - Multiple choice questions | 12th Physics : UNIT 10a : Semiconductor Electronics

Chapter: 12th Physics : UNIT 10a : Semiconductor Electronics

Multiple choice questions

Physics : Semiconductor Electronics: Book Back Choose the correct Answers with Solution, Multiple choice questions with Answers and Solution

BOOK BACK ONE WORDS:

 

1. The barrier potential of a silicon diode is approximately,

a) 0.7 V     

b) 0.3V

c) 2.0 V      

d) 2.2 V

Answer: a)

 

2. Doping a semiconductor results in

a) The decrease in mobile charge carriers

b) The change in chemical properties

c) The change in the crystal structure

d) The breaking of the covalent bond

Answer: c)

 

3. In an unbiased p-n junction, the majority charge carriers (that is, holes) in the p-region diffuse into n-region because of

a) the potential difference across the p-n junction

b) the higher hole concentration in p-region than that in n-region

c) the attraction of free electrons of n-region

d) the higher concentration of electrons in the n-region than that in the p-region.

Answer: d)

 

4. If a positive half-wave rectified voltage is fed to a load resistor, for which part of a cycle there will be current flow through the load?

a) 0°-90°    

b) 90°-180°

c) 0°-180°  

d) 0°-360°

Answer: c)

 

5. The zener diode is primarily used as

a) Rectifier 

b) Amplifier

c) Oscillator         

d) Voltage regulator

Answer: d)

 

6. The principle based on which a solar cell operates is

a) Diffusion

b) Recombination

c) Photovoltaic action

d) Carrier flow

Answer: c)

 

7. The light emitted in an LED is due to

a) Recombination of charge carriers

b) Reflection of light due to lens action

c) Amplification of light falling at the junction

d) Large current capacity

 Answer: a)

 

8. The barrier potential of a p-n junction depends on (i) type of semiconductor material (ii) amount of doping (iii) temperature. Which one of the following is correct?

a) (i) and (ii) only

b) (ii) only

c) (ii) and (iii) only

d) (i) (ii) and (iii)

Answer: d)

 

9. To obtain sustained oscillation in an oscillator,

a) Feedback should be positive

b) Feedback factor must be unity

c) Phase shift must be 0 or 2π

d) All the above

Answer: d)

 

10. If the input to the NOT gate is A = 1011, its output is

a) 0100

b) 1000

c) 1100      

d) 0011

Answer: a)

Solution:

For NOT Gate output Y = Ᾱ

Here A = 1011 . Y =0100

 

11. Which one of the following represents forward bias diode?


Answer: a)

 

12. The given electrical network is equivalent to


a) AND gate        

b) OR gate

c) NOR gate        

d) NOT gate

Answer: c)

Solution:


 

13. The output of the following circuit is 1 when the input ABC is


a) 101

b) 100

c) 110

d) 010

Answer: a)

Solution:

Y = (A+B)C

For Y = 1; C must be 1

The input ABC is 101

Y= (1 + 0).l = 1

 

14. The variation of frequency of carrier wave with respect to the amplitude of the modulating signal is called _________    

(a) Amplitude modulation

(b) Frequency modulation

(c) Phase modulation

(d) Pulse width modulation

Answer: b)

 

15. The frequency range of 3 MHz to 30 MHz is used for

(a) Ground wave propagation

(b) Space wave propagation

(c) Sky wave propagation

(d) Satellite communication

Answer: c)


Multiple choice questions


1. The barrier potential of a silicon diode is approximately,

a. 0.7 V

b. 0.3V

c. 2.0 V

d. 2.2V

 

2. Doping a semiconductor results in

a. The decrease in mobile charge carriers

b. The change in chemical properties

c. The change in the crystal structure

d. The breaking of the covalent bond

 

3. A forward biased diode is treated as

a. An open switch with infinite resistance

b. A closed switch with a voltage drop of 0V

c. A closed switch in series with a battery voltage of 0.7V

d. A closed switch in series with a small resistance and a battery.

 

4. If a half –wave rectified voltage is fed to a load resistor, which part of a cycle the load current will flow?

a. 0º–90 º

b. 90º –180º

c. 0º –180º

d. 0º –360º

 

5. The primary use of a zener diode is

a. Rectifier

b. Amplifier

c. Oscillator

d. Voltage regulator

 

6. The principle in which a solar cell operates

a. Diffusion

b. Recombination

c. Photovoltaic action

d. Carrier flow

 

7. The light emitted in an LED is due to

a. Recombination of charge carriers

b. Reflection of light due to lens action

c. Amplification of light falling at the junction

d. Large current capacity.

 

8. When a transistor is fully switched on, it is said to be

a. Shorted

b. Saturated

c. Cut-off

d. Open

 

9. The specific characteristic of a common emitter amplifier is

a. High input resistance

b. Low power gain

c. Signal phase reversal

d. Low current gain

 

10. To obtain sustained oscillation in an oscillator,

a. Feedback should be positive

b. Feedback factor must be unity

c. Phase shift must be 0 or 2π

d. All the above

 

11. If the input to the NOT gate is A = 1011, its output is

a. 0100

b. 1000

c. 1100

d. 0011

 

12. The electrical series circuit in digital form is

a. AND

b. OR

c. NOR

d. NAND

 

13. Which one of the following represents forward bias diode?


Answer: Option a

Solution:



 

14. The given electrical network is equivalent to


a. AND gate

b. OR gate

c. NOR gate

d. NOT gate

 

15. The output of the following circuit is 1 when the input ABC is


a. 101

b. 100

c. 110

d. 010

 

Answers

1. a 2. c 3. d 4. c 5. d 6. c 7. a 8. b 9. c 10. d 11. a 12. a 13. a 14. c 15. a

Tags : Semiconductor Electronics | Physics , 12th Physics : UNIT 10a : Semiconductor Electronics
Study Material, Lecturing Notes, Assignment, Reference, Wiki description explanation, brief detail
12th Physics : UNIT 10a : Semiconductor Electronics : Multiple choice questions | Semiconductor Electronics | Physics

Related Topics

12th Physics : UNIT 10a : Semiconductor Electronics


Privacy Policy, Terms and Conditions, DMCA Policy and Compliant

Copyright © 2018-2023 BrainKart.com; All Rights Reserved. Developed by Therithal info, Chennai.