Home | Nature of Physical World and Measurement : Important Questions

Physics - Nature of Physical World and Measurement : Important Questions | 11th Physics : Nature of Physical World and Measurement

Chapter: 11th Physics : Nature of Physical World and Measurement

Nature of Physical World and Measurement : Important Questions

Short Answer Questions, Long Answer Questions, Numerical Problems with Answers, Conceptual Questions with Answers - Physics : Nature of Physical World and Measurement Important and Book Back Questions

Short Answer Questions


1. Briefly explain the types of physical quantities.
2. How will you measure the diameter of the Moon using parallax method?
3. Write the rules for determining significant figures.
4. What are the limitations of dimensional analysis?
5. Define precision and accuracy. Explain with one example.

Long Answer Questions

1. i) Explain the use of screw gauge and vernier caliper in measuring small-er distances.
ii) Write a note on triangulation method and radar method to measure larger distances.
2. Explain in detail the various types of errors.
3. What do you mean by propagation of errors? Explain the propagation of errors in addition and multiplication.
4. Write short notes on the following.
a) Unit
b) Rounding - off
c) Dimensionless quantities
5. Explain the principle of homogeniety of dimensions. What are its uses? Give example.

Numerical Problems


1. In a submarine equipped with sonar, the time delay between the generation of a pulse and its echo after reflection from an enemy submarine is observed to be 80 sec. If the speed of sound in water is 1460 ms-1. What is the distance of enemy submarine?

Answers:

The speed of sound in water v = 1460 ms-1

Time taken by the pulse for to and fro :

t = T/2 = 80s/2 = 40s

v = d/t

d = v × T/2 = 1460 × 40

= 58400 m or 58.40 km.

Ans: (58.40 km)


2. The radius of the circle is 3.12 m. Calculate the area of the circle with regard to significant figures.

Answers:

Radius of the circle r = 3.12 m

Area of the circle A = ?

A = πr2 = 3.14 × 3.12 × 3.12 = 30.566016

According to the rule of significant fig,

A = 30.6 m2 [Given data has three sig. fig.]

Ans: (30.6 m 2)


3. Assuming that the frequency γ of a vibrating string may depend upon i) applied force (F) ii) length (l) iii) mass per unit length (m), prove that γ using dimensional analysis.

Answers:

γ ∝ lFmc

γ = lFmc

K - dimensionless constant of proportionality

a,b,c - powers of l, F, m

Dimensional Formula of F = [MLT-2]

Dimensional Formula of linear density

Applying the principle of homogeneity of dimension

b + c = 0     ....(1)

a + b -c = 0 ….. (2)



4. Jupiter is at a distance of 824.7 million km from the Earth. Its angular diameter is measured to be 35.72˝. Calculate the diameter of Jupiter.


Ans: (1.428 × 105 km)


5. The measurement value of length of a simple pendulum is 20 cm known with 2 mm accuracy. The time for 50 oscillations was measured to be 40 s within 1 s resolution. Calculate the percentage accuracy in the determination of acceleration due to gravity ‘g’ from the above measurement.

Answers:

The errors in both Z & T are least count errors.


Ans: (6%)

 

Conceptual Questions


1. Why is it convenient to express the distance of stars in terms of light year (or) parsec rather than in km?

Answer:

The distances of astronomical objects like stars, planets etc from the earth are huge. The distance on the earth are relatively small so it can be measured in km.

For Example :

The distance to be next nearest big galaxy Andromeda is 21,000,000,000,000,000,000 km. i.e. 21 × 1018 km.

This number is so large that it becomes hard to write and to interpret.

So astronomical units like light year, parsec A.U are used for large distances.


2. Show that a screw gauge of pitch 1 mm and 100 divisions is more precise than a vernier caliper with 20 divisions on the sliding scale.

Answers

Least count of screw gauge


So screw gauge is more precise than vernier.


3. If humans were to settle on other planets which of the fundamental quantities will be in trouble? Why?

Answers:

Time will be in trouble. Time becomes irrelevant. Because day and year based on spinning and revolution of the planet. So each planet has its own year length.

Eg. : Uranus and Neptune move too slow.

 

4. Having all units in atomic standards is more useful. Explain.

Answers:

All units in atomic standards are more useful because they never change with time.


5. Why dimensional methods are applicable only up to three quantities?

Answers:

If a quantity depends on more than three factors than dimensional formula cannot be derived. Because on equating the powers of M, L & T on either side of the dimensional equation three equations can be obtained, from which only three unknown dimensions can be calculated.


Tags : Physics , 11th Physics : Nature of Physical World and Measurement
Study Material, Lecturing Notes, Assignment, Reference, Wiki description explanation, brief detail
11th Physics : Nature of Physical World and Measurement : Nature of Physical World and Measurement : Important Questions | Physics


Privacy Policy, Terms and Conditions, DMCA Policy and Compliant

Copyright © 2018-2023 BrainKart.com; All Rights Reserved. Developed by Therithal info, Chennai.