Home | | Maths 6th Std | Exercise 1.3

# Exercise 1.3

6th Maths : Term 1 Unit 1 : Numbers : Text Book Back Exercises Questions with Answers, Solution

Exercise 1.3

1. Fill in the blanks.

(i) If Arulmozhi saves ₹ 12 per day, then she saves ₹ ________ in 30 days. Answer: 360

(ii) If a person ‘A’ earns ₹ 1800 in 12 days, then he earns ₹ ________ in a day. Answer: 150

(iii) 45 ÷ (7 + 8) − 2 = ________. Answer: 1

2. Say True or False.

(i) 3 + 9 × 8 = 96  [True]

(ii) 7 × 20 − 4 = 136  [True]

(iii) 40 + (56 − 6) ÷ 2 = 45 [True]

3. The number of people who visited the Public Library for the past 5 months were 1200, 2000, 2450, 3060 and 3200. How many people visited the library in the last 5 months.

Solution: Number of people visited the Library in the last 5 months.

1200 + 2000 + 2450 + 3060 + 3200 = 11,910

11,910 people visited

4. Cheran had a bank savings of ₹ 7,50,250. He withdrew ₹ 5,34,500 for educational purpose. Find the balance amount in his account.

Solution:

Bank Savings = 7,50,250

Withdraw = 5,34,500

= 2,15,750

Balance amount = Rs. 2,15,750

5. In a cycle factory, 1560 bicycles were manufactured every day. Find the number of bicycles manufactured in 25 days.

Solution:

Number of bicycles manufactured for one day = 1560

for 25 days = 1560 × 25

= 39,000

6. ₹ 62500 was equally distributed as a New Year bonus for 25 employees of a company. How much did each receive?

Solution:

Total Amount = Rs. 62500

No. of employees = 25

For one employee = 62500/25

= 2500

7. Simplify the following numerical expressions:

(i) (10 + 17) ÷ 3

Solution:

27 ÷ 3

27 / 3 = 9

(10 + 17) ÷ 3 = 9

(ii) 12 − [3 − {6 − (5 − 1)}]

Solution:

12−[3−(6−4)]

12−[3−2]

12 − 1 = 11

12−[3−{6−(5−l)}] = 11

(iii) 100 + 8 ÷ 2 + {(3 × 2) – 6 ÷ 2}

Solution:

= 100 + 8 ÷ 2 +{6−3}

= 100 + 8 ÷ 2 + 3

= 100 + 4 + 3

= 107

100 + 8 ÷ 2 + {(3 × 2) − 6 ÷ 2} = 107

Objective Type Questions

8. The value of 3 + 5 − 7 × 1 is ________.

(a) 5

(b) 7

(c) 8

(d) 1

9. The value of 24 ÷ {8 − (3 × 2)} is

(a) 0

(b) 12

(c) 3

(d) 4

10. Use BIDMAS and put the correct operator in the box.

2 _____ 6 – 12 ÷ (4 + 2) = 10

(a) +

(b) –

(c) ×

(d) ÷

Exercise 1.3

1) (i) 360 (ii) 150 (iii) 1

2) (i) False (ii) True (iii) False

3) 11910

4) 2,15,750

5) 39,000 bicycles

6) ₹ 2500

7) (i) 9 (ii) 11 (ii) 107

8) (d) 1

9) (b) 12

10) (c) ×

Tags : Questions with Answers, Solution | Numbers | Term 1 Chapter 1 | 6th Maths , 6th Maths : Term 1 Unit 1 : Numbers
Study Material, Lecturing Notes, Assignment, Reference, Wiki description explanation, brief detail
6th Maths : Term 1 Unit 1 : Numbers : Exercise 1.3 | Questions with Answers, Solution | Numbers | Term 1 Chapter 1 | 6th Maths