Home | | Social Science 8th Std | Questions with Answers

Defence & Foreign Policy | Chapter 6 | Civics | 8th Social Science - Questions with Answers | 8th Social Science : Civics : Chapter 6 : Defence & Foreign Policy

Chapter: 8th Social Science : Civics : Chapter 6 : Defence & Foreign Policy

Questions with Answers

8th Social Science : Civics : Chapter 6 : Defence & Foreign Policy : Text Book Back Exercises Questions with Answers, Solution

Evaluation 

 

I Choose the correct answer

 

1. The Supreme Commander of the Armed forces is our

a. President

b. Prime Minister

c. Governor

d. Chief Minister

[Answer: a) President]

 

2. The primary mission of Indian Army is to ensure

a. National Security

b. National Unity

c. Defending the nation from external aggression

d. All the above

[Answer: d) All the above]

 

3. The Army day is

a. 15th January

b. 1st February

c. 10th March

d. 7th October

[Answer: a) 15th January]

 

4. Assam Rifles is under the control of

a. Ministry of Defence

b. National Security Advisor

c.PMO

d. Ministry of Home Affairs

[Answer: d) Ministry of Home Affairs]

 

5. Indian Coast Guard was established in

a. 1976

b. 1977

c. 1978

 d. 1979

[Answer: c) 1978]

 

6. India’s foreign policy is based on several principles. One of which is

a. Satyameva Jayate

b. Panchasheel

c. both of these

d. None of these

[Answer: b) Panchasheel]

 

7. Which of the following islands belong to India?

a. Andaman and Maldives

b. Andaman and Lakshadweep Island

c. Sri Lanka and Maldives

d. Maldives and Lakshadweep Island

[Answer: b) Andaman and Lakshadweep Island]

 

II Fill in the blanks

 

1. The Madras Regimental Army centre is at Wellington, Udhagamandalam, Tamil Nadu.

2. The Indian Navy Chief is Admiral.

3. Arjan Singh is first and only officer of Indian Air Force to be promoted to Five Star rank Marshal of Indian Air Force.

4. The chief architect of India’s foreign policy was Jawaharlal Nehru.

5. The Word Non – Alignment was coined by V.K. Krishna Menon.

 

III Match the following

 

1. Nelson Mandela - 8 members

2. National war Memorial - Field Marshal

3. Manekshaw – Energy development

4. SAARC - Apartheid

5. BCIM - New Delhi

Answer:

l. Nelson Mandela - Apartheid

2. National war Memorial - New Delhi

3. K Manekshaw - Field Marshal

4. SAARC - 8 members

5. BCIM - Energy development

 

IV State true or false

 

1. Central Armed Police Force serve under the Ministry of Defence. [Answer: False]

Correct statement: Central Armed Police Force serve under the Ministry of Home Affairs.

2. The Madras Regiment is one of the oldest infantry regiment. [Answer: True]

3. The Rapid Action Force is a specialised wing of the CRPF. [Answer: True]

4. NCC Cadets are given basic military training. [Answer: True]

5. Bangladesh is a part of India. [Answer: False]

correct statement: Bangladesh is not a part of India.

6. Myanmar is land bridge to ASEAN nations. [Answer: True]

 

V  Choose the correct statement

 

1. Consider the following statement related to Armed forces.

i. The Indian Army is the land based branch of Armed forces.

ii. The mission of Indian Army is not only ensure the national security but also conducts humanisation rescue operations.

a. i only

b. ii only

c. Both i and ii

d. Neither i nor ii

[Answer: (c) Both i and ii]

 

2. Assertion (A): The President is the Supreme Commander of the Armed forces of India.

Reason (R): The President is the head of the State and occupies the highest position.

a. A is correct and R explains A

b. A is correct and R does not explain A

c. A is correct and R is wrong

d. Both A and R are wrong

[Answer: (a) A is correct and R explains A]

 

3. Assertion (A): India has favoured international co-operation.

Reason (R): She believes that all disputes among nations can be solved through friendly co-operation.

a. A is correct and R is wrong

b. Both A and R are wrong

c. A is correct and R explains A

d. A is correct and R does not explain A

[Answer: (c) A is correct and R explains A]

 

4. Which of the following statements is not true about “Apartheid?”

i. Apartheid is a policy of racial discrimination.

ii.It is against humanism.

iii. The policy of racialism is practiced in India.

a. i and ii

b. ii and iii

c. ii only

d. iii only

[Answer: (d) iii only]

 

5. Find the odd one out

a. Maldives

b. Sri Lanka

c. Myanmar

d. Lakshadweep

[Answer: (c) Myanmar]

 

VI Answer the following in one or two sentences

 

1. Why national security is very essential?

Answer:

(i) National security is very essential for the political, social and economic development of any country.

(ii) It is also important for the growth a country’s peace and prosperity.

2. What does the following abbreviation stand for?

a. SFF

b. ICG

c. BSF

d. NCC

Answer:

(a) SFF - The Special Frontier Force

(b) ICG - Indian Coast Guard

(c) BSF - The Border Security Force

(d) NCC - National Cadet Corps

3. Write a short note on CRPF

Answer:

(i) CRPF means The Central Reserve Police Force.

(ii) This mission is to maintain Rule of law, Public order and internal security effectively and efficiently.

(iii) It aims to preserve national integrity and promote social harmony and development by upholding supremacy of the constitution.

(iv) Its specialised wing is The Rapid Action Force.

4. Name the founding fathers of Non-Aligned Movement

Answer: The founding fathers of Non-Aligned Movement were Jawaharlal Nehru of India, Tito of Yugoslavia, Nasser of Egypt, Sukarno of Indonesia, and Kwame Nkumarah of Ghana.

5. Write the basic principles of India’s Foreign Policy.

Answer: The basic principles of India’s foreign policy are

(i) Preservation of national interest

(ii) Achievement of world peace

(iii) Disarmament

(iv) Abolition of Colonialism, Racism and Imperialism

(v) Increasing the number of friendly nations

6. Name the member countries of the SAARC.

Answer: The member countries of SAARC are Inida, Bangladesh, Pakistan, Nepal, Bhutan, Sri Lanka, Maldives and Afghanistan.

 

VII Answer the following in detail

 

1. Describe the structure and administration of Indian Army.

Answer:

Army:

(i) The Indian Army is the land-based branch and it the largest volunteer army in the world.

(ii) It is commanded by the Chief of Army Staff (COAS) , who is a four-star general.

(iii) The primary mission of the Indian Army is to ensure national security, national unity, defending the nation from external aggression, internal threats.

(iv) The Indian Army has a regimental system.

(v) It is operationally and geographically divided into seven commands.

Navy:

The primary objective of the navy is to safeguard the nation’s maritime borders, and in conjunction with other Armed Forces of the union, act to deter or defeat any threats or aggression against the territory, people or maritime interests of India.

Air Force:

The Indian Air Force is the air arm of the Indian armed forces. Its primary mission is to secure Indian airspace and to conduct aerial warfare during armed conflict. The Chief of Air Staff, an air chief marshal, is a four-star officer and is responsible for the bulk of operational command of the Air Force.

2. Write about Paramilitary Defence Forces.

Answer:

(i) The Paramilitary Defence Forces help in maintaining internal security.

(ii) Protecting the Coastal line, and assisting the army are known as “Paramilitary Forces”.

(iii) Assist the army forces.

(iv) The responsibility is the security of important places like Railway stations, Oil fields and refineries, water reservoirs lines.

(v) They also participate in the management of natural or man-made disasters.

(vi) During peace time, the protect the international borders.

(vii) They can be divided as

(a) The Assam Rifles (AR)

(b) The Special Frontier Force (SFF)

(a) The Assam Rifles (AR) :

(i) This was established in 1835 by the British in the Assam region, as a militia called the ‘Cachar Levy’.

(ii) There are currently 46 battalions of Assam Rifles and it is under the Ministry of Home Affairs (MHA) .

(b) The Special Frontier Force (SFF) :

(i) It was created in 1962.

(ii) This force was put under the direct supervision of the Intelligence Bureau.

 (iii) Later it was brought under the Research and Analysis Wing, India’s external intelligence agency.

3. Write five principles of Panchasheel

Answer:

(i) Jawaharlal Nehru, the first Prime Minister of India was the chief architect of India’s foreign policy. Nehru was a supporter of world peace. He declared the five principles of peace, known as Panchsheel.

(ii) These principles included

(a) Mutual respect for each other’s territorial integrity and sovereignty.

(b) Mutual non-aggression

(c) Mutual non-interference in each other’s internal affairs

(d) Equality and mutual benefit

(e) Peaceful co-existence.

4. India focuses on improving ties with its neighbours. How?

Answer:

(i) It is part of India’s foreign policy that actively focuses on improving ties with India’s immediate neighbours.

(ii) India provides neighbours with support to improve the free flow of goods, people, energy, capital and information.

(iii) ACT East Policy: Myanmar is our land bridge to the countries of the Association of the Southeast Asian Nations (ASEAN). The main purpose is to ensure a stable and multipolor balance of power in the Indo-Pacific region.

SAARC:

To foster the bonds of brotherhood, co-operation and peaceful co-existence SAARC (South Asian Association for Regional Cooperation) was established. The member countries are India, Bangladesh, Pakistan, Nepal, Bhutan, Sri Lanka, Maldives and Afghanistan are the eight members of the SAARC.

BCIM- This Bangladesh - China - India - Myanmar Economic corridor envisages the formation of a thriving economic belt, focusing on cross - border transport, energy and telecommunication networks.

BIMSTEC - It refers Bay of Bengal Initiative for Multi-Sectoral Technical and Economic Cooperation. The member countries are Bangladesh, India, Myanmar, Sri Lanka, Thailand, Bhutan and Nepal.

BBIN - Bangladesh - Bhutan - India - Nepal has signed a framework to enable movement of passengers, cargo vehicles and for energy development. It has high status in the South East Asia.

 

VIII HOTs

 

1. A career in defence forces promises one of the most prestigious and respected position in the country. State the importance.

Answer:

(i) Being a part of the defence forces is one of the most prestigious and respected position in the country.

(ii) Young aspirants who aspire to choose a career full of excitement, challenges and adventure can join the defence forces.

(iii) When it comes to lifestyle, the defence forces is unmatched. Regular exercise and proper routine key a soldier physically fit and active during his working age.

(iv) Each person serves the motherland in his own way and contributes to the growth and development, but he serves his country at the cost of his life.

(v) Having a government job is the best thing for any one in an economy.

(vi) The glamour of the uniform, badges add a sense of pride in the person.

(vii) The armed forces always promote the growth and well being of its men.

(viii) The armed forces take care of the family of its men.

(ix) Even after retirement private job opportunities are there.

(x) Leadership quality is well developed with various types of experience.

(xi) It is the most thrilling career in the world.

 

IX Project and Activity

 

1. Prepare an album about our Defence System

2. Collect information about awards in the Indian Army (for Example: Param Vir Chakra)

3. Divide the whole class into eight groups, each representing one SAARC countries. Each group should Display the name of the country and its national flag. Hold group discussion or quizzes and the Following topics

i. Land and people

ii. Form of Government

iii. Capital

iv. Currency

v. Points of agreement with India


Tags : Defence & Foreign Policy | Chapter 6 | Civics | 8th Social Science , 8th Social Science : Civics : Chapter 6 : Defence & Foreign Policy
Study Material, Lecturing Notes, Assignment, Reference, Wiki description explanation, brief detail
8th Social Science : Civics : Chapter 6 : Defence & Foreign Policy : Questions with Answers | Defence & Foreign Policy | Chapter 6 | Civics | 8th Social Science


Privacy Policy, Terms and Conditions, DMCA Policy and Compliant

Copyright © 2018-2023 BrainKart.com; All Rights Reserved. Developed by Therithal info, Chennai.