Home | | Social Science 8th Std | Questions with Answers

Human Rights and UNO | Chapter 4 | Civics | 8th Social Science - Questions with Answers | 8th Social Science : Civics : Chapter 4 : Human Rights and UNO

Chapter: 8th Social Science : Civics : Chapter 4 : Human Rights and UNO

Questions with Answers

8th Social Science : Civics : Chapter 4 : Human Rights and UNO : Text Book Back Exercises Questions with Answers, Solution

Evaluation 

 

I Choose the correct answer

 

1. After the Second World War ___________ has taken several measures to protect the human rights.

a. UNO

b. Supreme Court

c. International Court of Justice

d. none

[Answer: a) UNO]

 

2. In 1995 women from all over the world gathered at ________.

a. Beijing

b. New York

c. Delhi

d. none

[Answer: a) Beijing]

 

3. The National Human Rights Commission was constituted in ___________.

a. 1990

b. 1993

c. 1978

d. 1979

[Answer: b) 1993]

 

4. The UNO declared 1979 as the International year of _________.

a. Girl Child

b. Children

c. women

d. none

[Answer: b) Children]

 

5. When is Human Rights Day observed?

a. 9th December

b. 10th December

c. 11th December

d. 12th December

[Answer: b) 10th December]

 

6. Which one is known as modern International Magna Carta of Human rights?

a. UDHRC

b. NHRC

c. SHRC

d. International year for women

[Answer: a) UDHRC]

 

7. Who can be appointed as the chairperson of the National Human Rights Commission?

a. Retired judge of high court

b. Any retired Chief Justice of the Supreme Court.

c. Any person appointed by the president.

d. Retired Chief Judge of any court.

[Answer: b) Any retired Chief Justice of the Supreme Court.]

 

8. How many articles does the Universal Declaration of Human Rights contain?

a. 20

b. 30

c. 40

d. 50

[Answer: b) 30]

 

9. What is the tenure of the Chairperson of the National Human Rights Commission?

a. 5 years or upto 62 years of age

b. 5 years or upto 65 years of age

c. 6 years or upto 65 years of age

d. 5 years or upto 70 years of age

[Answer: d) 5 years or upto 70 years of age]

 

10. Where is the headquarters of the National Human Rights Commission?

a. New Delhi

b. Mumbai

c. Ahmedabad

d. Kolkata

[Answer: a) New Delhi]

 

II Fill in the blanks

 

1. Each individual has right to lead a dignified life.

2. Human Rights are fundamental rights.

3. The State Human Rights commission was formed on 17th April 1997.

4. Article 24 of Indian Constitution prohibits Child Labour.

5. United Nations Organisation was established in the year 24th October 1945.

 

III Match the following

 

1. Eleanor Roosevelt - world’s first charter of human rights

2. The Cyrus Cylinder - 1997

3. Eve Teasing Act - freedom from slavery

4. Child help line - Human Rights Commission

5. Civil right - right to vote

6. Political right - 1098

Answer:

1. Eleanor Roosevelt — Human Rights Commission

2. The Cyrus Cylinder — world’s first charter of human rights

3. Eve Teasing Act — 1997

4. Child help line — 1098

5. Civil right — freedom from slavery

6. Political right — right to vote

 

IV State true or false

 

1. Human rights and civil rights are the same. [Answer: False]

Correct statement: Human rights and civil rights are not the same.

2. Declaration of the Rights of Man and of the Citizen was proclaimed in India. [Answer: False]

Correct  statement The Declaration of the Rights of Man and of the Citizen is one of the most important papers of the French Revolution

3. The Human Right Act of 1993 provides the creation of National Human Rights Commission.

[Answer: True]

4. National Human Rights Commission has empowered to give punishment to the victims. [Answer: True]

5. Human Rights Commission was empowered to setup commission for the promotion of Human rights at National and State level. [Answer: True]

 

V Consider the following statements and tick () the appropriate answer

 

1. Find the wrong statement

a. National Human Rights Commission is a statutory body.

b. National Human Rights Commission is a constitutional body.

c. National Human Rights Commission is an independent body.

d. National Human Rights Commission is a multilateral institution.

[Answer: (b) National Human Rights Commission is a constitutional body.]

 

2. Which of the following statement is not correct about the National Human Rights Commission?

a. It was established in 1993.

b. In the cases of human rights violation, the Commission has no rights to punish the culprit.

c. The Chairperson and members are of this Commission are appointed by the Supreme Court of India.

d. The Commission sends its annual report to the Central Government and State Governments.

[Answer: (c) The Chairperson and members are of this Commission are appointed by the Supreme Court of India.]

 

3. Assertion : Human Rights day is observed on 10th December

Reason : It commemorates Eleanor Roosevel’s birthday.

a. A is correct but R does not explain A

b. A is correct but R explains A

c. A and R are correct

d. A and R are Wrong

[Answer: (a) A is correct but R does not explain A]

 

4. Consider the following statements

1. The State Human Rights commission is a multi-member body.

2. The State Human Rights Commission consists of a chairperson and three members.

Which of the statements given above is /are correct?

a. 1 only

b. 2 only

c. Both 1 and 2

d. None

[Answer: (d) None]

 

VI Answer the following in one or two sentences

 

1. What are Human Rights?

Answer:

(1) Human rights are rights inherent to all human beings regardless of race, sex, nationality, ethnicity, language and religion.

(ii) Human rights include freedom from slavery and torture, freedom of opinion and expression and fair trial. The right to life work and education.

2. Bring out the importance of UDHR.

Answer:

(i) One of the greatest achievements of United Nations is the creation of human rights law.

(ii) To advance this goal, the UN established a Commission of Human Rights.

(iii) It is also known as modern International Magna Carta of Human Rights.

(iv) It is the most translated document in the world.

3. What does Article 45 of Indian Constitution provide?

Answer: Article 45 of Indian Constitution provides that the state shall endeavor to provide early childhood care and education for all children until they complete the age of six years.

4. Write about Right to Education Act.

Answer: Article 21A provides that the state shall provide free and compulsory education to all children aged six to fourteen years.

5. State any three legislations passed to safeguard the welfare of women.

Answer:

(i) The Hindu Widow Remarriage Act 1856

(ii) The Hindu Marriage Act 1955.

(iii) The Hindu Succession Act 1956.

6. Mention some of the political rights.

Answer: The freedom of expression, and peaceful assembly, the right to take part in the government of one’s country, the right to vote, the freedom of speech and obtain information.

7. Name the five primary categories of Human Rights.

Answer:

(i) Civil Rights

(ii) Political Rights

(iii) Social Rights

(iv) Economic Rights

(v) Cultural Rights

 

VII Answer the following in detail

 

1. Distinguish between Human rights and Civil rights.

Answer:


Human Rights

1. Human Rights belong to everyone, everywhere, regardless of nationality, sexuality, gender, race, religion or age.

2.' Human rights are considered universal to all human beings and universsal in all countries.

3. No nation may rightfully deprive human rights to an individual.

4. Human rights are basic rights inherent with birth.

Civil Rights

1. Civil rights are those rights that one enjoys by virtue of citizenship in a particular nation or state.

2. Civil rights vary greatly from country to the country’s or government to government. It is related to the constitution.

3. Different nations can grant or deny different civil rights and liberties.

4. Civil rights are creation of the society.

2. Describe any five basic characteristics of Human rights.

Answer:

1. Inherent - they are not granted by any person or authority.

2. Fundamental - they are fundamental rights because without them, the life and dignity of man will be meaningless,

3. Inalienable - they cannot be taken away from the individual.

4. Indivisible - they can’t be denied even when other rights have already been enjoyed.

5. Universal - they are universal. They apply irrespective of one’s origin or status. They are enforceable without national border.

3. What are the measures taken by the government to protect the children?

Answer:

(i) The child is considered as an important national asset.

(ii) The future of a nation depends on how its children mature and develop.

(iii) So protection of children from all kinds of exploitation and abuses has become the main objective of our society.

(iv) There are laws in India protecting the rights of the children.

(a) Right, to Education Act:

Article 21A provides that the state shall provide free and compulsory education to all children aged six to fourteen years.

(b) The Child Labour Act (Prohibition and Regulation Act 1986) :

It provides no child who has not completed 15 years of age can be employed.

(c) The Juvenile Justice Act 2000 (Care and Protection of Children) :

This Act tries to protect children deprived of adequate care and to reform the children by adopting child friendly approach.

(d) POCSO Act 2012:

Protection of children from Sexual Offences Act regards the best interest of the child as being paramount importance in every state.

 

VIII HOTs

 

1. To whom does the Universal Declaration of Human Rights apply? Why is it important to you?

Answer: Nearly every state in the world has accepted the declaration. It has inspired more than 80 international conventions and treaties, as well as numerous regional conventions and domestic laws. It has been the catalyst for improving human right protections for groups such as disabled people, indigeneous peoples and women.

 

IX Project and Activity

 

1. Make a list of 10 rights that you enjoy, and the responsibilities that you have.

Answer:

Rights

(i) Right to life

(ii) Right to family life

(iii) Right to education

(iv) Right to personal freedom

(v) Right to religious freedom

(vi) Right to freedom of movement

(vii) Freedom of press

(viii) Right to equality

(ix) Right to justice

(x) Freedom to form associations

Responsibilities:

(i) Support and defend the constitution

(ii) Stay informed of the issues affecting your community.

(iii) Participate in the democratic process.

(iv) Respect and obey federal, state and local laws.

(v) Respect the rights, beliefs, and opinion of others.

(vi) Participate in your local community.

(vii) Serve on a jury when called upon.

(viii) Defend the country if the need should arise.

(ix) Pay income and other taxes honestly and on time, to federal, state and local authorities.

 

Tags : Human Rights and UNO | Chapter 4 | Civics | 8th Social Science , 8th Social Science : Civics : Chapter 4 : Human Rights and UNO
Study Material, Lecturing Notes, Assignment, Reference, Wiki description explanation, brief detail
8th Social Science : Civics : Chapter 4 : Human Rights and UNO : Questions with Answers | Human Rights and UNO | Chapter 4 | Civics | 8th Social Science


Privacy Policy, Terms and Conditions, DMCA Policy and Compliant

Copyright © 2018-2023 BrainKart.com; All Rights Reserved. Developed by Therithal info, Chennai.