6th Maths : Term 2 Unit 3 : Bill, Profit and Loss : Exercise 3.2 : Miscellaneous Practice Problems, Challenge Problems : Text Book Back Exercises Questions with Answers, Solution

**Exercise
3.2**

__Miscellaneous
Practice Problems__

** **

**1. A shopkeeper buys three articles for ***₹***325, ***₹***450 and ***₹***510. He is able
to sell them for ***₹***350,*** ₹***425 and*** ₹***525 respectively. Find the gain or loss to the shopkeeper
on the whole.**

Cost price of three articles = ₹ 325 + ₹ 450 + ₹ 510

= ₹ 1,285

Selling price of three articles = ₹ 350 + ₹ 425 + ₹ 525

= ₹ 1,300

C.P < S.P

Profit = S.P − C.P

= ₹ 1,300 − ₹ 1,285

**= ₹ 15**

** **

**2. A stationery shop owner bought a scientific calculator
for ***₹***750. He had put a battery worth ***₹***100 in it. He had
spent ***₹***50 for its outer pouch. He was able to sell it for
***₹***850. Find his profit or loss.**

Cost price = ₹ 750

Cost of battery = ₹ 100

Cost of outer pouch = ₹ 50

Total cost price = ₹ 900

Selling Price = ₹ 850

C.P > S.P

Loss = C.P − S.P

= ₹ 900 − ₹ 850

**= ₹ 50**

** **

**3. Nathan paid ***₹***800 and bought 10 bottles of honey from a village
vendor. He sold them in a city for ***₹***100 per bottle. Find his profit or loss.**

Cost price = ₹ 800

S.P of l bottle of honey = ₹ 100

S.P of 10 bottles of honey = ₹ 100 × 10

= ₹ 1,000

S.P = 1,000

C.P < S.P

Profit = S.P − C.P

= ₹ 1,000 − ₹ 800

**= ₹ 200**

** **

**4.
A man bought 400 metre of cloth for ***₹***60,000 and sold it at the rate of ***₹***400 per metre.
Find his profit or loss.**

C.P of 400 metre of cloth = ₹ 60,000

S.P of 1 metre of cloth = ₹ 400

S.P of 400 metre of cloth = ₹ 400 × 400

= ₹ 1,60,000

C.P < S.P

Profit = S.P − C.P

= ₹ 1,60,000 − ₹ 60,000

**= ₹ 1,00,000**

** **

__Challenge Problems__

** **

**5. A fruit seller bought 2 dozen bananas at ***₹***20 a dozen and
sold them at ***₹***3 per banana. Find his gain or loss.**

C.P of one dozen bananas = ₹ 20

C.P of 2 dozen bananas = ₹ 20 × 2 = ₹ 40

2 dozen = 2 × 12 = 24 bananas.

S.P ofone banana = ₹ 3

S.P of 24 bananas = ₹ 3 × 24 = ₹ 72

C.P < S.P

Profit = S.P − C.P

= ₹ 72 − ₹ 40

**= ₹ 32**

** **

**6. A store purchased pens at ***₹***216 per dozen.
He paid ***₹***58 for conveyance and sold the pens at the discount
of ***₹***2 per pen and made a overall profit of ***₹***50. Find the M.P.
of each pen.**

C.P of one dozen pens = ₹ 216

Conveyance charge = ₹ 58

**Total C.P = ₹ 274 **

Profit = ₹ 50

S.P of one dozen pens = ₹ 324

S.P of one pen = ₹ 324 ÷ 12

= ₹ 27

Discount of one pen = ₹ 2

M.P of one pen = S.P + Discount

= ₹ 27 + ₹ 2

**= ₹ 29 **

M.P of one pen = ₹ 29

** **

**7. A vegetable vendor buys 10 kg of tomatoes per day at **

Tomatoes bought for one day = 10 *kg*

Tomatoes bought for 3 days = 3 × 10 = 30 *kg*

C.P of 1 *kg* of tomatoes = ₹ 10

C.P of 30 *kg* of tomatoes = ₹ 10 × 30 = ₹ 300

Smashed tomatoes in 3 days = 3 × 1 = 3 *kg*

Remaining tomatoes = 30 *kg* − 3 *kg* = 27 *kg*

Tomatoes bought for remaining 4 days = 4 × 15 = 60 *kg*

C.P of 1 *kg* of tomatoes = ₹ 8

C.P of 60 *kg* of tomatoes = ₹ 8 × 60 = ₹ 480

Total weight of tomatoes bought = (30 + 60) kg = 90 kg

C.P of 90 kg of tomatoes = ₹ 300 + ₹ 480 = ₹ 780

Leaving smashed tomatoes,

The remaining weight of tomatoes = 27 kg + 60 kg = 87 kg

S.P of 1 kg of tomatoes = ₹ 20

S.P of 87 kg of tomatoes = ₹ 20 × 87 = ₹ 1740

C.P < S.P

Profit = S.P − C.P

= ₹ 1740 − ₹ 780

Profit = ₹ 960

** **

**8.
An electrician buys a used T.V. for ***₹***12,000 and a used Fridge for ***₹***11,000. After spending
***₹***1000 on repairing the T.V. and*** ₹***1500 on painting
the Fridge, he fixes up the M.P. of T.V.*** ***as ***₹***15,000 and that of Fridge as ***₹***15,500. If he gives
***₹***1000 discount on each find his profit or loss.**

Cost price of T.V = ₹ 12,000

Repairing charge = ₹ 1,000

**Total cost price = ₹ 13,000**

M.P of T.V = ₹ 15,000

Distance = ₹ 1,000

Selling price = ₹ 14,000

C.P < S.P

Profit = S.P − C.P

= ₹ 14,000 − ₹ 13,000 = **₹
1,000**

Cost price of Fridge = ₹ 11,000

Painting Charge = ₹ 1,500

Total cost price = ₹ 12,500

M.P of Fridge = ₹ 15,500

Discount = ₹ 1,000

Selling price = ₹ 14,500

C.P < S.P

Profit = S.P − C.P

= ₹ 14,500 − ₹ 12,500 = **₹ 2,000**

Profit got by T.V. = ₹ 1,000

Profit got by Fridge = ₹ 2,000

Total profit = ₹ 1000 + ₹ 2000

= ₹ 3000

** **

__ANSWERS: __

__Exercise 3.2__

**1. Gain = ₹15**

**2. Loss = ₹50**

**3. Profit = ₹200**

**4. Profit
=₹1,00,000**

**5. Gain = ₹32**

**6. M.P. = ₹29**

**7. Profit =₹960**

**8. Profit = ₹3000**

Tags : Questions with Answers, Solution | Bill, Profit and Loss | Term 2 Chapter 3 | 6th Maths , 6th Maths : Term 2 Unit 3 : Bill, Profit and Loss

Study Material, Lecturing Notes, Assignment, Reference, Wiki description explanation, brief detail

6th Maths : Term 2 Unit 3 : Bill, Profit and Loss : Exercise 3.2 | Questions with Answers, Solution | Bill, Profit and Loss | Term 2 Chapter 3 | 6th Maths

**Related Topics **

Privacy Policy, Terms and Conditions, DMCA Policy and Compliant

Copyright © 2018-2024 BrainKart.com; All Rights Reserved. Developed by Therithal info, Chennai.