Home | | Social Science 8th Std | Questions with Answers

Road Safety Rules and Regulations | Chapter 5 | Civics | 8th Social Science - Questions with Answers | 8th Social Science : Civics : Chapter 5 : Road Safety Rules and Regulations

Chapter: 8th Social Science : Civics : Chapter 5 : Road Safety Rules and Regulations

Questions with Answers

8th Social Science : Civics : Chapter 5 : Road Safety Rules and Regulations : Text Book Back Exercises Questions with Answers, Solution

Evaluation

 

I Choose the correct answer

 

1. At a red light

a. You can keep going if the path looks clear.

b. You must stop and wait for it turn green.

c. Quickly you can reply your friend’s text message.

d. You can attend call.

[Answer: b) You must stop and wait for it turn green.]

 

2. Pedestrians can cross the road only _____.

a. at anywhere

b. near the signals

c. at Zebra crossing

d. none

[Answer: c) at Zebra crossing]

 

3. Road Safety Week is celebrated in the month of ______ every year.

a. December

b. January

c. March

d. May

[Answer: b) January]

 

4. For emergency, call _______for ambulance service.

a. 108

 b. 100

c. 106

d. 101

[ Answer: a) 108 ]

 

5. What are the causes for the road accidents?

a. Over Speeding

b. Drunken Driving

c. Distraction to Drivers

d. All of these

[Answer: d) All of these]

 

6. The first category of traffic signs is________

a. Mandatory Signs

b. Cautionary Signs

c. Informatory Signs

d. None of these

[Answer: a) Mandatory Signs]

 

7. ‘Setu Bharatam’, a program was launched in______

a. 2014

b. 2015

c. 2016

 d. 2017

[Answer: c) 2016]

 

8. Expand ABS:

a. Anti Brake start

b. Annual Base System

c. Anti – locking Brake System

d. None of these

[Answer: c) Anti - locking Brake System]

 

9. Overtaking when approaching a bend is

a. permissible

b. not permissible

c. permissible with care

d. our wish

[Answer: b) not permissible]

 

10. When the ambulance is approaching

a. allow passage if there are no vehicles from front side

b. no preference need be given

c. allow free passage by drawing to the side of the road

d. drive behind the ambulance with great speed

[Answer: c) allow free passage by drawing to the side of the road]

 

II Fill in the blanks

 

1. Always keep to the left while driving.

2. Mandatory signs are exhibited in circular shape.

3. Speed Governor controls the speed of the vehicle.

4. Higher the speed; higher the risk.

5. Use of seat belt in four wheelers and helmets for two wheelers has been brought under law.

 

III Match the following

 

1. Pollution under control certificate - Zebra crossing

2. One-time tax for new car - Comic book on road safety

3. Pedestrian - 6 months

4. Brasilia Declaration - 15 years

5. Swachha safer – Global conference

Answer:

1. Pollution under control certificate — 6 months

2. One-time tax for new car — 15 years

3. Pedestrian — Zebra crossing

4. Brasilia Declaration — Global conference

5. Swachha safer — Comic book on road safety

 

IV State true or false

 

1. The problem of accidents lies with roads only. [Answer: False]

Correct statement: The problem of accidents does not lies with roads only.

2. Check mirrors before changing lanes. [Answer: True]

3. Flashing yellow signal indicates to slow down and proceed with caution. [Answer: True]

4. On a two wheeler only one pillion rider is allowed. [Answer: True]

5. The roads are one of the worst invention of man. [Answer: False]

Correct statement: The roads are one of the most crucial invention of man.

 

V Consider the following statements and tick () the appropriate answer

 

1. Which of the following statement is/are not correct?

i. Maintain the right distance to the vehicle in the front.

ii.Maintain speed limit, never exceed the speed limit

iii. Wearing seat belt is not necessary while driving.

iv.Don’t slow down on bend and turn in the road.

a. i, iii only

b. ii, iv only

c. i, ii only

d. iii, iv only

[Answer: d) iii, iv only]

 

2. Assertion (A): Drunken driving causes accidents.

Reason (R): It hampers vision due to dizziness.

a. A is correct and R is the correct explanation of A

b. A is correct and R is not the correct explanation of A

c. A is wrong and R is Correct

d. Both are wrong

[Answer: a) A is correct and R is the correct explanation of A]

 

3. Assertion (A): Road signs are easy to comprehend.

Reason (R): They are mostly pictorial

a. A is true but R is false.

b. Both A and R are true and R is the correct explanation of A

c. A is false but R is true.

d. Both A and R are true. R is not the correct explanation of A

[Answer: b) Both A and R are true and R is the correct explanation of A]

 

4. Find the odd one out (road safety rules)

a. Slow down on the bends

b. Maintain speed limit

c. Use cell phone while driving

d. Avoid walking on roads

[Answer: c) Use cell phone while driving]

 

5. The following signs represent.


 

VI Answer the following in one or two sentences

 

1. How do you ensure road safety?

Answer: Road safety is primarily meant about to protect and provide security of all those who travel on roads.

2. Why road safety is very important to us?

Answer:

(i) Road accidents are undesired events that lead to injury or death.

(ii) These deaths and injuries result in significant social and economic costs.

(iii) The problem does not lie with roads, it is our carelessness that results in such misfortune.

3. What are the direct consequences of road accidents?

Answer: Direct consequences of Accidents : Fatality (death) , Injury, Property damage.

4. Draw traffic lights signals and indicates the meaning.


5. Write a note on Brasilia Declaration on road safety.

Answer:

Brasilia Declaration or road safety:

(i) Taking road safety as a serious issue, India signed Brasilia Declaration in 2015 through which the participants.

(ii) Across the world are committed to improve road safety and ways to reduce the traffic deaths by the end of this decade.

6. what is the aim of observing Road Safety Week?

Answer: Road Safety Week:

(i) Road safety week is a national event aimed at raising public awareness about traffic rules and ultimately to reduce casualties due to road accidents.

(ii) It is also intented to reinforce road safety behavior among road users.

7. Write any four traffic rules.

Answer: Traffic rules in India :

(i) On a two-way road, the driver must drive on the left side of the road.

(ii) It is mandatory for the driver to slow down at all inter junctions and pedestrian crossing.

(iii) If the driver is turning left, he has to rotate the hand in the anti-clockwise direction.

(iv) On a two-wheeler only one pillion rider is allowed.

8. How does alcohol affect driving?

Answer: Drunken Driving:

(i) Consumption of alcohol reduces concentration.

(ii) It hampers vision due to dizziness.

(iii) And driving under the influence of alcohol causes accidents.

 

VII Answer the following in detail

 

1. Explain the factors contributed for road accidents.

Answer:

(i) Drivers : Over speeding, rash driving, violation of rules, failure to understand signs, fatigue and consumption of alcohol.

(ii) Pedestrian : Carelessness, illiteracy, crossing at wrong places, moving on roads and jaywalkers.

(iii) Passengers : Projecting their body outside the vehicle by talking to drivers, travelling on footboards, catching a running bus etc.

(iv) Vehicles: Failure of brakes or steering, tyre burst, insufficient headlights, overloading and projecting loads.

(v) Road Condition: Damaged road, potholes, eroded road merging of rural road with highways, diversion and illegal speed breakers.

(vi) Weather Conditions: Fog, snow, heavy rainfall, wind, storms and hail storms.

2. Describe the steps taken by the Government of India to prevent Road accidents.

Answer: The Ministry of Road Transport and Highways has taken a number of steps to prevent road accidents and road accident fatalities.

These include:-

A multi - pronged strategy has been adopted based on four Es - Engineering, Enforcement, Education and Emergency care for ensuring road safety.

Improving Vehicular Safety Standards - Trucks are prohibited from carrying protruding rods. Anti - locking Brake System (ABS) has been made mandatory on heavy vehicles. Induction of ABS/CBS for two wheelers are made mandatory.

Pilot Projects for Cashless Treatment of Road Accident Victims - This project has already done in the stretch of NH 8 and NH 33. Now it is proposed to implement this scheme along the Golden Quadrilateral, North South and East West Corridors.

Quick response ambulances are parked in every 50 kms on the National Highways by the National Highway Authority of India (NHAI). A 24 x 7 call centre to receive , calls for ambulances has been created and training has been given for providing first aid to road safety volunteers.

Speed Governors - This device has a series of sensors that can detect how fast a vehicle is going and if this crosses the limit set by it, it restricts the flow of air and fuel to the engine. This automatically slows down and stops the vehicle from crossing the pre-determined speed.

Variable Message Signs - These are LED boards which can display important information that needs to be communicated to commuters. These can be used to update road users the traffic conditions in case of major breakdowns, congestions and so on.

3. What are the preventive measures of road accidents?

Answer:

Safety Measures :

(i) Always keep to the left-While driving, keep to the left and allow vehicles to pass from the opposite direction.

(ii) Use helmets - Make it a habit of strapping the helmet before mounting the bikes,

(iii) Never exceed the speed limit - The speed limit is related to the traffic condition of the area. So maintain speed limit. 

(iv) Maintain the right distance - Collisions occur because we do not maintain adequate distance from the vehicle in the front. So maintain a safe distance from the bigger vehicles.

(v) Park the vehicles only along the designated parking bays / zones not on the sides of the high ways.

(vi) Follow the road signs - Road signs are mostly pictorial so it is not hard to comperhend.

(vii) Some other safety tips are - Never ever drive when drunk, never use cell phone while driving, avoid listening to too loud music, check your mirrors before changing lanes.

(viii) Never cross on red and yellow light. Take a sidewalk and avoid walking on the roads.

 

VIII HOTs

 

1. What is the requirement for a two wheeler rider during night?

Answer:

Few tips for Riding (Motor cycle) two wheeler during night:

(i) Upgrade your bike’s lightings.

(ii) Increase your visibility to others on the road.

(iii) Be ensured that your vision is clear.

(iv) Use the lights of other vehicles equally.

(v) Ride slowly.

(vi) Keep control your speed.

(vii) Take adequate rest.

(viii) Proper planning.

2. Tabulate tips for avoiding driver fatigue.

Answer:

Some of the tips are as follows:

1. Prevent driver Fatigue -  Plan to get a sufficient amount of sleep before driving.

2. Driving - Shoot for at least 6 hours, but 8 hours is recommended.

3. Avoid - Avoid consuming any alcohol when you will driving late night.

 

IX Project and Activity

 

1. Tabulate a few basic road safety rules for children.

Answer:

(i) Know your signals

(ii) Stop, look and cross

(iii) Pay attention – Listen

(iv) Don’t Run on Roads

(v) Always use sidewalks

(vi) Cross roads and Pedestrian crossing

(vii) Never cross road at bends

(viii) Staying safe on a bicycle

2. Demonstrate road safety techniques.

Answer: Defensive Driving Behaviour :

(i) Drive defensively

(ii) Avoid all distractions - keep both eyes on the road and hands on the steering wheel.

(iii) Be visible - drive with your lights on.

(iv) Headlights should be dipped well before an approaching vehicle is within range of the main beam.

(v) Stay within the speed limit at all times.

3. Prepare Road Safety Awareness pocket guide and circulate in school.


Tags : Road Safety Rules and Regulations | Chapter 5 | Civics | 8th Social Science , 8th Social Science : Civics : Chapter 5 : Road Safety Rules and Regulations
Study Material, Lecturing Notes, Assignment, Reference, Wiki description explanation, brief detail
8th Social Science : Civics : Chapter 5 : Road Safety Rules and Regulations : Questions with Answers | Road Safety Rules and Regulations | Chapter 5 | Civics | 8th Social Science


Privacy Policy, Terms and Conditions, DMCA Policy and Compliant

Copyright © 2018-2024 BrainKart.com; All Rights Reserved. Developed by Therithal info, Chennai.