Home | | Social Science 8th Std | Questions with Answers

Citizens and Citizenship | Chapter 2 | Civics | 8th Social Science - Questions with Answers | 8th Social Science : Civics : Chapter 2 : Citizens and Citizenship

Chapter: 8th Social Science : Civics : Chapter 2 : Citizens and Citizenship

Questions with Answers

8th Social Science : Civics : Chapter 2 : Citizens and Citizenship : Text Book Back Exercises Questions with Answers, Solution

Evaluation 

 

I Choose the correct answer

 

1. Which of the following is not a condition for becoming the citizen of India?

a. Birth

b. acquiring property

c. descent

d. naturalization

[Answer: (b) acquiring property]

 

2. ______________of the Constitution of India deals with the Citizenship.

a. Part II

b. Part II Article 5-11

c. Part II Article 5-6

d. Part I Article 5-11

[Answer: (b) Part II Article 5-11]

 

3. Who is called the first citizen of India?

a. The Prime Minister

b. The President

c. The Chief Minister

d. The Chief Justice of India

[Answer: (b) The President]

 

II Fill in the blanks

 

1. Citizens of a state enjoy full civil and political rights.

2. Our Indian Constitution provides for only Single citizenship.

3. An Indian citizen who is residing outside India and holds an Indian passport are called Non- Resident Indian.

4. Allhaverightand Civic responsibility citizens.

5. Global citizenship is an idea enabling young peopel to access and participate in shaping modern society.

 

III State true or false

 

1. USA has single citizenship. [Answer: False]

Correct statement: USA has dual citizenship.

2. OCI card holder has voting rights in India. [Answer: False]

Correct statement: OCI card holder has no voting rights in India.

3. Citizen of India can enjoy Fundamental Rights guaranteed by our constitution. [Answer: True]

4. Nationality can be change and citizenship can not be changed. [Answer: False]

Correct statement: Nationality cannot be change and citizenship can be changed.

 

IV Consider the following statements. Tick () the appropriate answer

1. Indian Citizen of a person can be terminated if

I. a person voluntarily acquires the citizenship of some other country.

II. a person who has become a citizen through registration.

III. the Government of India is satisfied that citizenship was obtained by fraud.

IV. a citizen who is by birth indulges in trade with an enemy country during war.

a. I and II are correct.

b. I and III are correct

c. I, III, IV are correct.

d. I, II, III are correct.

[Answer: (b) I and III are correct]

 

2. Assertion (A): When Pondicherry becomes the part of India in 1962, the people lived there became Indian citizens.

Reason (R): It was done by one of the provisions of the Act of 1955 - by incorporation of Territory.

a. R is the correct explanation of A

b. R is not the correct explanation of A

c. A is wrong but R is correct.

d. Both A and R are wrong.

[Answer: (a) R is the correct explanation of A]

 

V Answer the following in one or two sentences

 

1. Name the types of citizens.

Answer: There are two types of citizens, Natural and Naturalised citizens.

(i) Natural citizens: are the citizens by birth.

(ii) Naturalised citizens: are the one who acquires citizenship.

2. What are the Rights that a citizen can enjoy in our country?

Answer:

(i) Fundamental Rights

(ii) Right to vote in the election to the Lok Sabha and the State Legislature

(iii) Right to hold certain public offices

(iv) Right to become the Member of Parliament and State Legislature.

3. Mention any three qualities of a good citizen.

Answer:

(i) Loyalty to the Constitution.

(ii) Obeys laws.

(iii) Contributes to society and community and performs civic duty.

(iv) Quality of goodness and justice.

(v) Respecting diversity.

4. Name the five ways of acquiring citizenship.

Answer:

(i) By Birth

(ii) By Descent

(iii) By Registration

(iv) By Naturalisation

(v) By incorporation of Territory

5. What do you know about the citizenship Act of 1955?

Answer: This act is to provide for the acquisition and trermination of Indian citizenship. The citizenship Act of 1955 prescribes five ways of acquiring citizenship. They are by birth, descent, registration, naturalisation and incorporation of territory.

 

VI Answer the following in detail

 

1. On what grounds that the citizenship of a person is cancelled?

Answer:

(i) Renunciation: (is a voluntary act) when a person after acquiring the citizenship of another country gives up his/her Indian citizenship.

(ii) Termination: (takes place by operation of law) When an Indian citizen voluntarily acquires the citizenship of another country; he/she automatically ceases to be an Indian citizen.

(iii) Deprivation: (is a compulsory termination) The citizenship is deprived on the basis of an order of the Government of India in cases involving acquisition of Indian citizenship by fraud, false representation or being disloyal to the Constitution.

 

VII Student Activity

 

1. Tabulate: How will you be a good citizen inside the classroom and outside the classroom.

Answer:

a) Inside the class room:

(i) I will be respectful to others

(ii) I will value and protect school property

(iii) will follow school rules.

(iv) Display good character by being honest and responsible.

b) Outside the class room:

(i) I will take responsibility for what goes on in my community.

(ii) I will do my part for the common good

(iii) I will participate in community service.

(iv) I will help to take care of the environment.

(v) Will obey the law.

2. My responsibility as a Good Citizen (write any three points)


Answer:


At Home

(ii) Being responsible

(iii) Using magic words and caring deeds

(iv) Being helpful

 At School

(i) Being respectful

(ii) Follow rules

(iii) Being patriotic

To myself

(i) Being honest

(ii) Being self disciplined

(iii) Displaying good character

To the Environment

(i) Being compassionate

(ii) Socially responsible


Tags : Citizens and Citizenship | Chapter 2 | Civics | 8th Social Science , 8th Social Science : Civics : Chapter 2 : Citizens and Citizenship
Study Material, Lecturing Notes, Assignment, Reference, Wiki description explanation, brief detail
8th Social Science : Civics : Chapter 2 : Citizens and Citizenship : Questions with Answers | Citizens and Citizenship | Chapter 2 | Civics | 8th Social Science


Privacy Policy, Terms and Conditions, DMCA Policy and Compliant

Copyright © 2018-2023 BrainKart.com; All Rights Reserved. Developed by Therithal info, Chennai.