Home | | Maths 5th Std | Exercise 5.1 (Addition and Subtraction using money)

# Exercise 5.1 (Addition and Subtraction using money)

Text Book Back Exercises Questions with Answers, Solution : 5th Maths : Term 3 Unit 5 : Money : Exercise 5.1 (Addition and Subtraction using money)

Exercise 5.1

1. Fill in the blanks

(i) 35.50 + 4.50 = 40

(ii) 7500 + 3000 = 10,500

(iii) 1000 − 230 = 770

(iv) 75.50 −  30.25 = 45.25

2. Match the following

(i)  950.50 +  350 - (a)  399.50

(ii) 8000 −  3500 - (b) 91.25

(iii)  50.75 +  40.50 - (c)  1300.50

(iv) 750 −  350.50 - (d) 4500

(i)  950.50 +  350 : (c)  1300.50

(ii) 8000 −  3500 : (d) 4500

(iii)  50.75 +  40.50 : (b) 91.25

(iv) 750 −  350.50 : (a)  399.50

(i)  8987.75 + 9565.50 + 7693.50

(ii)  29763.50 +  95675.50 +  4973.50

(iii)  9978.75 +  7695.50 +  635.00

4 Subtract the following

(i) 1985 − 798.25

(ii) 688 − 215

(iii)  49689 −  33462.50

5. Arun purchased some gold coins in different weights in a Jewellery shop. The price of the gold coins were  18965.75, 26998.00 and  3589.50 respectively. Find the total price of the gold coins ?

Cost of gold coin 1 =  18965.75

Cost of gold coin 2 =  26998.00

Cost of gold coin 3 =   3589.50     (+)

=   49553.25

Answer: Total price of gold coin = 49553.25

6. In a textiles shop, father, mother, son and daughter were purchasing clothes. The price of each of their clothes were  8950,  14875,  7895 and 9780 respectively. Find the total cost of their clothes.

Cost of clothes purchased by father      =  8950.00

Cost of clothes purchased by mother    =  ₹ 14875. 00

Cost of clothes purchased by son            =  ₹ 7895. 00

Cost of clothes purchased by daughter   =  ₹ 9780. 00   (+)

Total cost of clothes                                  =  41500. 00

Answer: Total cost of clothes = ₹ 41,500

7. A farmer wanted to buy a tractor. The price of the tractor was  6,72,598, but he had only 2,86,760. How much more amount was required to buy the tractor?

Price of the tractor = 6,72,598

Amount he had     = 2,86,760  (−)

Amount required   = 3,85,838

8. A man had  17,246 in his savings account. If he had taken  8,891 to pay for house rent, then how much amount was left in his savings account?

Saved amount = 17,256

Taken amount = ₹   8,891  (−)

Amount left out =  8,355

Answer: Amount left out = 8,355

Exercise 5.1

1. (i) ₹ 40 (ii) ₹ 10,500 (iii) ₹ 770 (iv) ₹ 45.25

2. (i) –c (ii) –d; (iii) –b (iv) –a

3. (i) ₹ 26,246.75 (ii) ₹ 1,30,412.50 (iii) ₹ 18,309.25

4. (i) ₹ 1,186.75 (ii) ₹ 473 (iii) ₹ 16,226.50

5. ₹ 49,553.25

6. ₹ 41,500

7. ₹ 3,85,838

8. ₹ 8,355

Tags : Money | Term 3 Chapter 5 | 5th Maths , 5th Maths : Term 3 Unit 5 : Money
Study Material, Lecturing Notes, Assignment, Reference, Wiki description explanation, brief detail
5th Maths : Term 3 Unit 5 : Money : Exercise 5.1 (Addition and Subtraction using money) | Money | Term 3 Chapter 5 | 5th Maths