We have already learnt about the conversion of money in the interconcept chapter in the previous term.

__UNIT−5__

__MONEY__

**Recall:**

**We have already learnt about the
conversion of money in the interconcept chapter in the previous term. Let us
try to fill in the following.**

**Try this**

₹ 1 = 100 Paise

₹ 5 =
** 500** Paise

775 Paise = ₹ 7.75

425 Paise = ₹__4.25__

__Addition and Subtraction
using money__

** **

**Situation
1**

Sarathi and Meenu went to a temple car
festival (Thaer thiruvizha) with their parents. In the festival, Sarathi bought
a watch for ₹ 70,
Meenu bought bangles and earrings for ₹ 90 and their mother bought a chain for ₹
160. The shopkeeper asked them to pay money for
what they bought. Meenu didn’t know how
much money she had to pay. So, she asked her mother. Her mother told her to add the cost of the items
purchased. She added as follows.

Cost of the watch = ₹ 70

Cost of bangles and earrings = ₹90

Cost of the chain = ₹160

Total cost = 70 + 90 + 160 = ₹320.

So Meenu had to pay ₹320 to the shopkeeper.

** **

**Situation 2**

Vasu had a stationery shop. He wanted to check
the stock of pen. Vasu didn’t know how to find out the remaining items. For that
he asked
his friend. His friend helped him to form a
table. The table is given below

To get the cost of remaining item, we have to
subtract the cost of sold out items from the cost of available items.

That is, cost of remaining items = cost of
available item – cost of sold out items

= ₹ 3750 – ₹ 1680

= ₹ 2070

__Example 5.1__

Arun
bought a T.V, a Washing Machine and a bike at the cost of ₹12,500, ₹ 14,999 and ₹75,000 respectively. Find the total
amount spent by Arun.

**Solution**

Cost
of a T.V = ₹ 12,500

Cost
of a washing mechine = ₹ 14,999(+)

Cost
of a Bike = ₹
75,000(+)

Total
amount = __₹ 1,02,499__

** **

__Example 5.2__

Find the total amount by adding the
amounts ₹
7678.75, ₹
50875.50, ₹
4071.50 and ₹
675.75

**Solution**

**Add this paise
75+50+50+75 and covert into rupees.**

75+50+50+75 = 250 paise

100 paise = 1 rupees

250 paise = 250/100 = 2.50 rupees

Therefore,
the total amout = ₹ 7678.75 + ₹50875.50 + ₹407.50+ ₹675.75 = ₹63,301.50

__Example 5.3__

A
colony of people had arranged for a tour for three days. They allotted an
amount of rupees ₹ 18,540 for the same. They spent ₹ 6235 on the first day. How much money
was left for the next two days?

**Solution **

Amount
allotted for three days = ₹18,540

Amount
spent on the first day = ₹ 6,235

Remaining
amount = __₹____ 12,305__

Therefore,
remaining amount for the next two days is ₹ 12,305.

__Example 5.4__

Geetha
wants to buy a table for her family. She has paid an amount of ₹ 4,529.50 to the Shop Keeper. He has
given ₹ 439.75 as balance to her. What is the
cost of the table?

**Solution**

Amount
paid by Geetha = ₹4,529.50

Balance amount given by the shop keeper
= ₹ 439.75 (−)

**Cost
of the table = ₹ 4,089.75**

When we subtract 75 paise from 50 paise convert ₹ 1 into paise and add with 50 paise and then subtract.

₹ 1 = 100 paise

100+50=150 paise

150−75 =75 paise

**Activity**

**Match the big bag with
small bags**

Tags : Money | Term 3 Chapter 5 | 5th Maths , 5th Maths : Term 3 Unit 5 : Money

Study Material, Lecturing Notes, Assignment, Reference, Wiki description explanation, brief detail

5th Maths : Term 3 Unit 5 : Money : Addition and Subtraction using money | Money | Term 3 Chapter 5 | 5th Maths

**Related Topics **

Privacy Policy, Terms and Conditions, DMCA Policy and Compliant

Copyright © 2018-2023 BrainKart.com; All Rights Reserved. Developed by Therithal info, Chennai.